Nikon

Nikon har anor sedan 1917 (för den som är intresserad gjorde Tony och Chelsea Nikon History på sin youtube-kanal 2016-07-30), och 1959 introducerade de sitt F-mount (i samband med Nikon F) som är i bruk än idag. Deras analoga pro-serie finns fortfarande i form av F6, även om de flesta idag använder digitala kameror. Nikon introducerade sin första DSLR D1 1999 även om man gjort vissa digitala försök tidigare. Sedan dess har de tillverkat ganska många modeller, både APS-C och fullformat. Deras digitala pro-modeller innefattar bland annat D3, D4, D5 och senast D6. Några av deras highend fullformatare är D700, D800, D810, D850 samt D750 och dess efterföljare D780.

Brands?

I foto-communityn finns en del märkes-nördar, precis som inom andra områden (nikon vs canon vs sony, mac vs pc, iphone vs android, linux vs microsoft osv). Det har funnits ett antal leverantörer genom åren, som Minolta (deras kameradivision ingår numer i Sony), Pentax, Hasselblad, Leica, Olympus - men både Canon och Nikon har legat rätt bra till när det gäller marknadsanderlar för SLR och DSLR.

Jag fick smak för fotografering i högstadiet, vi hade något som kallades 'fri aktivitet' där man bland annat kunde välja foto (det fanns ett mörkrum så vi kunde framkalla själva). Från första halvan av 80talet till mitten av 90talet var jag rätt aktiv. Jag fick först tag på en begagnad Minolta (35mm) och skaffade sedan en Mamiya 645. Av olika anledningar var jag inaktiv inom foto i cirka 10 år men 2005 vaknade intresset till liv igen och då var det naturligt att byta till digitalt. Jag köpte en D70 på Kameradoktorn, och eftersom jag tycker de är trevliga och har bra koll så har jag fortsatt att handla där sedan dess. Jag har uppgraderat till fullformat och använder en D850 idag. Jag tycker inte att jag är alltför 'religiös' när det gäller märken, men när man väl väljer ett märke är det lätt att fortsätta med samma - och jag har varit nöjd med de kamerahus och optik jag köpt hos Nikon. Även om jag såklart har respekt för att det finns kunder till Canon som är lika nöjda med sina inköp, och på senare tid även Sony.

Adobe grundades 1982 och har kompetenta produkter inom bildhantering, som är populära bland många användare. Men för den som vill finns det både kommersiella och open source alternativ, och detsamma gäller även för videoredigering.

Mirrorless

Både Nikon och Canon hade gjort några halvhjärtade försök tidigare, men båda presenterade mer seriösa satsningar på spegellösa kameror inför hösten 2018, till synes efter en del andra leverantörer (där Sony kanske kan upplevas som den primära konkurrenten). Det går att uppfatta det som att Canon och Nikon valde olika approach: initialt verkade Canon börja med coolare optik och enklare kamerahus, medan Nikon släppte modellerna Z6 och Z7 medan de initiala objektiven känns något enklare. Nikon har uppgraderat firmware ett par gånger sedan dess, introducerat modellen Z50, och presenterat fler objektiv, bland annat 24-70/2.8 och 70-200/2.8 (den sistnämnda tycks ha vissa leveransproblem under nuvarande Corona-tider). Utöver det har man presenterat en roadmap över vilka objektiv man avser att släppa den närmaste framtiden. Det finns även en adapter så att man kan använda objektiv med f-fattningen. Det finns även vissa tredjepartsleverantörer när det gäller optik. Sigma och Tokina har ännu inte släppt några objektiv till Z-mount, däremot finns vissa från Samyang, Laowa, Lomography, 7Artisans och Mitakon Speedmasters från Zhong Yi Optics.

Marknad

Idag - våren 2020 - påverkas mycket av Corona/Covid-19, både vad gäller människors hälsa, ekonomi och oro för den närmaste framtiden. Sannolikt kommer den ekonomiska situationen vara besvärlig (eller åtminstone försvagad) även efter man 'får kontroll' över virus och smittspridning. Hur stor eller långvarig effekten blir inom fotoindustrin är svårt att avgöra idag.

Sedan några år, kanske 2015 har det talats om att kamera-industrin fått en försvagad marknad/efterfrågan och en vanlig hypotes är att det beror på att fler använder kameran i sina smartphones. Men förklaringen är nog inte fullt så enkel, jag tror det finns fler faktorer som spelar in.

Några Reviews

Datum
Kanal
Video
20-05-14
Taylor Jackson
20-05-07
The Monochrome Memoirs
20-05-02
DPReview
20-03-16
Manny Ortiz
20-03-11
DPReview
20-03-07
Jared Polin
19-12-26
Jared Polin
18-12-15
DPReview
18-11-24
DPReview
18-11-17
DPReview
18-10-20
Matt Granger
Datum
Kanal
Video
Nikon