Foto 2018

Man skulle kunna träffas en gång per månad, till exempel i trädgården eller orangeriet mellan 11 - 12 och äta lunch och 'prata foto'. Det viktigaste är varken vilken utrustning man har eller om man 'har svart bälte' / 'är PhD' i PhotoShop eller Lightroom sålänge man är intresserad av foto och vill inspirera varandra.

Bensträckare

För den som vill ta en 'foto-bensträckare' i anslutning till jobbet finns saker att plåta i närområdet/anslutning till campus exempelvis vid Bergianska trädgården, runt Brunnsviken samt mot Laduviken och Lappkärret och försvarslinjen längs skogsbrynet med 'Draktänder' och 'Betongpianon'.

Utrustning

Mobiltelefon har de flesta av oss oftast med oss, vilket inte nödvändigtvis är fallet när det gäller 'riktiga' kameror. Och ifall alternativen är att inte fånga en potentiell exponering eller att plåta ett mobilfoto så är det ibland bättre att få någon bild oavsett vilken hårdvara man råkade ha med sig vid det aktuella tillfället.

Tekniken utvecklas över tid, både när det gäller sensorer, optik och 'kameraprogramvaran' (som firmware, bildprocessor och automatik) så även mobilkameror kan producera allt bättre resultat.

För smartphones får man oftast med någon kamera-app som default, men utbudet av tredjeparts-kamera-appar ökar också. Åtminstone för android och iphone kan hitta appar där man kan påverka inställningar vid fototillfälle (iso, exponeringskompensering, vitbalans och annat) och vart man vill ha sin skärpa. För vissa modeller kan man även välja att fotografera i raw. För android finns exempelvis Open Camera.

Size matters?

Olika kameramodeller har olika storlek på sensorn. För mobiltelefoner är sensorn oftast 15-25 kvadratmillimeter, Micro Four Thirds ligger på 225 kvadratmillimeter, APS-C från Canon är 330 kvadratmillimeter medan övriga APS-C ligger runt 370 och fullformat ligger på 860 kvadratmillimeter. För en viss pixelmängd - säg 24 megapixel - får man olika 'pixeldensitet' beroende på vilken yta pixlarna ska få plats på vilket kan påverka dynamiskt omfång, ISO-prestanda och brusnivåer, samt 'hur många millimeter' optik behöver vara (för att klassas som normal till exempel), vilket i sin tur innebär saker för exempelvis skärpedjup.

För smartphones och andra småkameror kan man oftast inte byta optik (och digitalzoom ignorerar man lämpligen), medan man till större kameror har ett större utbud av optik. Samtidigt är optik för smartphones i inte närheten av så bra kvalitet som man kan hitta för större kameror.

Smartphones kan fungera som gatewaydrug för att bli sugen att fotografera mer seriöst och skaffa bättre utrustning. Eftersom de flesta av oss varken har oändlig budget eller har vår huvudsakliga inkomst från fotografering så är det inte fel att överväga att börja på begagnatmarknaden och tredjepartsoptik.

Programvaror

Utöver kommersiella programvaror finns freeware och open source för hantering/redigering av foto och video. Man kan få inspiration på pixls och snegla på programvaror som Raw Therapee, Darktable, Open Shot och Shotcut.

Källor för inspiration

Det finns mycket på webben om vilket område som helst, exempel inom fotoområdet:

2007-09-23 Ros i Hagaparken Foto: Magnus Norden, Nikon D80, 200mm, ISO200, 1/1000s

2007-09-23:027 Ros i Hagaparken av Magnus Norden